Måla panelväggar

Om du inte har en målad vägg, utan en panelvägg i trä, finns det några saker du bör tänka på. Även med en panelvägg är förarbetet av yttersta vikt för att du ska få ett bra och långvarigt resultat.

 

Måla panelväggar

Utrustning: 

  • Skyddsplast/golvpapp
  • Maskeringstejp
  • Slipverktyg
  • Mikrofiberduk för slipverktyg
  • Tvättsvamp
  • Hink
  • Grundfärg för trä inomhus
  • Snickerifärg
  • Penslar/moddlare och ev. roller
  • Penseltvätt

Med verktyg av högsta kvalitet från ANZA blir jobbet både roligare och bättre!

Steg för steg-guide för att måla panelväggar

Förarbete innan du målar panelväggar

Det är viktigt att du går igenom hela panelen och kontrollerar den noga innan du börjar måla panelväggarna. Om du har kvistar bör du använda en kvist och spärrningsgrund för att minimera risken för genomblödning. Du behöver även se till att panelen är ren innan du målar, så att färgen fäster ordentligt. Använd målartvätt och var noga med att följa instruktionerna på förpackningen. För att slippa eventuellt färgstänk bör du täcka in alla delar som inte ska målas, t.ex. fönster, lister och liknande. Lägg även golvpapp på golvet för att skydda det.

2. Grundmåla panelväggarna

När du ska grundmåla panelväggarna kan det vara bra att ha både en roller och en pensel. Med en snickerifärgsroller kan du måla hela brädornas bredd i ett drag. Sedan kan du eftersläta med pensel för att komma åt och stryka ut färgen jämnt. Vill du få en fin finish så bör du eftersläta med en moddlare.

3. Spackla två gånger

Innan du grundmålar för andra gången så måste du spackla i alla eventuella ojämnheter och låt spacklet torka ordentligt. Du kan behöva spackla två gånger eftersom spacklet krymper när det torkar. Glöm inte att torka bort allt slipdamm med en trasa.

4. Måla panelväggarna med ditt val av färg

När du ska måla panelväggarna med den färg du har valt gör du på samma sätt som när du grundmålade; använd snickerifärgsrollern för att måla några brädor i taget längs deras hela bredd. Använd penseln, gärna en vinkelpensel, för att se till att färgen kommer åt överallt. Efterstryk med en moddlare för att få ett fint slutresultat. Ta gärna bort maskeringstejpen innan färgen har torkat helt, då är den enklare att avlägsna.

Välkommen att besöka Upsala Färgs butik i Boländerna för att bli inspirerad och fråga våra målar- och färgexperter om råd. Här, på vår webbplats, kan du även få tips om hur du målar vanliga väggar, målar över tapeter, lägger vinylgolv och väljer kakel.