Måla väggar

Har du tröttnat på hur det ser ut hemma? Är det dags för en förändring? Att måla om väggarna kan vara ett bra och relativt enkelt sätt att förnya sitt hem på. Med Upsala Färgs guide uppnår du ett fräscht och snyggt resultat. 

Måla vägg sparmåla-768x513

Utrustning:

  • Skyddsplast/golvpapp
  • Maskeringstejp
  • Inomhustvätt
  • Färgtråg
  • Förlängningsskaft
  • Penslar/roller
  • Väggfärg
  • Penseltvätt

Med verktyg av högsta kvalitet från ANZA blir jobbet både roligare och bättre!

  • Anza

Steg för steg-guide för att måla väggar

1. Välja kulör till väggen

Att välja kulör kan vara den svåraste delen av processen. Det gäller att hitta en kulör man tycker om och som håller sig länge. Ta gärna hem kulörprover från oss på Upsala Färg, men tänk på att det kan vara svårt att se hur ett litet kulörprov blir på en större yta. Det kan därför vara bra att köpa några provburkar med de kulörer du väljer mellan för att kunna provmåla på en större yta. Tänk också på att välja en kulör som är passande för just det rum du ska måla om och stämningen du vill skapa där.

2. Förarbete

Som med all målning ligger hemligheten till ett bra resultat i noggrant utfört förarbete. Börja med att damma av väggarna. Vi rekommenderar även att tvätta av väggarna innan målning med inomhustvätt, då de ofta kan ha spår av fett på sig vilket får färgen att fästa sämre. Ibland kan du också behöva spackla om du har ojämnheter, glipor, hål efter krokar eller sprickor. I vägg- och takvinklar rekommenderar vi en flexibel akrylfog. Se till att skydda de ytor du inte ska måla. När det gäller verktyg så används en roller med förlängningsskaft, då det gör att det går väldigt snabbt och smidigt att måla väggar. Välj en roller utifrån vilken struktur du vill ha på väggarna; ju mer struktur, desto längre lugg bör rollern ha. Komplettera rollern med en vinkelpensel för att kunna komma åt svåråtkomliga ytor, såsom runt fönster, eluttag, dörrar och liknande.

3. Måla om väggen

Vid behov så målas väggarna med grundfärg. Följ anvisningarna på burken och läs gärna vår guide för att måla över tapet. Med väggfärgen målar du två strykningar och låter färgen torka helt mellan dom olika lagren. Även för att uppnå full slitstyrka och täckförmåga. Det är viktigt att ha rikligt med färg i rollern och arbeta metodiskt för att få ett så jämnt resultat som möjligt. När väggarna är dammtorra, men inte helt torra, kan du ta bort all maskeringstejp och golvpapp – väntar du tills de är helt torra är det oftast svårare att ta bort maskeringstejpen.