Lägga vinylgolv

Vill du ha en snabb och smidig förändring hemma? Då kan vinylgolv vara den perfekta lösningen för dig. En stor fördel med vinylgolv är att du kan lägga det ovanpå ditt befintliga golv. De olika klickgolvslösningana som finns för vinyl gör processen lätt för alla att göra. Här får du Upsala Färgs bästa tips kring vad du ska tänka på innan du lägger ditt nya vinylgolv.

Guide Lägga vinylgolv

Utrustning

  • Sax
  • Skärlinjal
  • Tumstock
  • Vinkelhake 
  • Dubbelhäftande tejp (åldringsbeständig)
  • Mattkniv eller krokkniv
  • Fogvätska (om golvet ska skarvas)
  • Trekantslist (om de befintliga listerna ska sitta kvar)

Lägga vinylgolv

Det svåraste i processen är ofta att välja vilket golv du vill ha. När du väl har hittat ett som passar står läggningsanvisningarna på förpackningen. Börja alltid med att läsa igenom dem noggrant för att få veta om det är något speciellt du ska tänka på med just ditt golv

Ta ut golvet ur förpackningen och låt det ligga platt i rummet under minst ett dygn innan du påbörjar själva golvläggningen. Det ger golvet en chans att hinna anpassa sig till rummets temperatur, vilket gör att det blir lättare för dig att hantera när det ska läggas. 

Ytan du ska lägga ditt golv på måste vara både helt plan och ren. Du måste därför först göra rent undergolvet ordentligt och även se till att det inte är ojämnt i någon del av rummet. 

När det gäller de befintliga listerna i rummet kan du antingen välja att behålla dem eller sätta nya. Vill du sätta dit nya tar du först bort de gamla, vilket underlättar läggningen av golvet, och sedan sätter du dit de nya. Det kan ofta ge ett bättre och mer enhetligt resultat. Vill du behålla de befintliga listerna kan du använda dig av trekantslist, som du sätter på den befintliga listen. 

Lägga vinylklickgolv

Att lägga vinylgolv är enkelt. Men att lägga vinylklickgolv är ännu enklare. Golvets klicklåssystem gör att du inte behöver använda lim för att fästa ihop golvet. Precis som med vanligt vinylgolv är det viktigt att ytan du ska lägga golvet på är ren och helt plan. Ytan måste dessutom vara hård och torr. Så när du har rengjort undergolvet ä det viktigt att låta det torka ordentligt innan du börjar lägga ditt nya golv. 

Golvet kan röra på sig i takt med att temperaturen i rummet förändras. Därför måste du ge golvet utrymme att kunna svälla och krympa. Använd dig av distanskilar när du lägger golvet, då kan du få rätt avstånd till fasta installationer i golvet och även till väggarna. När distanskilarna är utplacerade klickar du ihop första raden av vinylplattorna eller vinylbrädorna. Sedan jobbar du dig igenom rummet och klickar ihop hela rader längst med rummets långsida. 

Lägga vinylgolv på rulle

Ytterligare en variant av vinylgolv som finns är vinylgolv på rulle. Innan du börjar lägga golvet måste du bestämma vilken riktning du vill lägga golvet i. Det vanligaste och det bästa resultatet får du oftast om du lägger golvet i rummets längdriktning. Så om rummet är avlångt för du lägga golvet i den avlånga riktningen. Har du däremot ett kvadratiskt rum är det bättre att identifiera rummets ljusinsläpp. Om rummet har fler fönster identifierar du det största ljusinsläppet. Därefter lägger du golvet så att dess skarvar går mot den väggen där du har det största ljusinsläppet. Försök lägga golvet så att du inte får skarvar precis under dörrar, då det oftast inte blir snyggt. Använd en vass krokkniv för att kapa våderna där det behövs. Tänk på att byta ut bladen ofta, eftersom ett vasst blad ger finare och skarpare kanter. 

Om du ska lägga golv i ett litet rum som är mindre än 25 kvadrat behöver du inte limma golvet, utan du kan då lägga det löst ovanpå det befintliga golvet. Ge alltid en kapmån på ca 5-10 cm på varje sida om våden när du mäter upp och skär ut den. Du kan behöva ytterligare kapmån om du har valt ett golv som ska mönsteranpassas.