Välj rätt färg när du ska måla fasaden

Att välja rätt färg när man ska måla fasaden är inte alltid det enklaste. Och väljer man fel är risken att resultatet inte blir så bra som man hade hoppats på. Här kommer Upsala Färgs bästa tips och råd för dig som ska köpa fasadfärg.

Vilken typ av fasad har du?

Det första steget i att välja rätt färg är att titta på vilken typ av fasad du har. I Sverige är träfasader den absolut vanligaste typen, men även puts, tegel och plåt är vanligt förekommande. Det är därför viktigt att välja rätt typ av färg till de olika typerna av material.

  • Träfasad – Alkydolja och akrylat, eller en blandning (hybrid) av dom, är de vanligaste färgtyperna för träfasader.
  • Putsfasad – Även här är färger av akrylat vanliga. Även silikat och silikonemulsion är vanligt förekommande.
  • Plåtfasad – Det vanligaste som används är akrylatfärger anpassade till plåtfasad.
  • Tegelfasad – För bästa hållbarhet så måste fasadtegel först slammas och därefter målas med silikatfärg.

Vilken typ av fasadfärg har du?

Oavsett vilken typ av fasad du har är det rekommenderat att välja samma typ av färg som huset redan är målat i. Skiljer det för mycket i hårdhet mellan färgtyperna så kan det ställa till med problem. Även andra faktorer kan påverka resultatet vid färgtypsbyte. Därför är det enklaste att fråga den förra ägaren om vilken färgtyp som har använts. Om den möjligheten inte finns rekommenderar vi att kontakta oss på Upsala Färg för att i butiken göra en analys av färgprovet.

Ytterligare råd för att få ett snyggt och långvarigt resultat:

  • Förarbetet är ett av de viktigaste momenten när man ska måla fasaden. Ofta brukar man säga att 80% av arbetstiden ska läggas på förarbetet. Beroende av vilken färgtyp som använts finns det olika sätt att gå tillväga t.ex. så bör alla täckfärgsmålade ytor tvättas, medan det på t.ex. andra ytor räcker med att borsta fasaden. Fråga oss för utförligare beskrivning.
  • Tänk på väderförhållandena när du målar. Du bör inte måla när fasaden är i direkt solljus eller om det är för varmt ute. Det kan nämligen göra att färgen torkar för fort och inte hinner få tillräcklig vidhäftning till underlaget. Du bör inte heller måla när det regnar, då fukt kommer påverka resultatet negativt. För att komma ihåg vilka månader som är de bästa för att måla utomhus kan du tänka att de lämpligaste är de som inte innehåller bokstaven “r” i sitt namn, det vill säga maj, juni, juli och augusti.
  • Genom att underhålla färgen och tvätta fasaden minst en gång per tredje år håller den sig snygg längre.

Vanligt förekommande färgtyper

Akrylatfärg – Förutsatt att man har gjort ett grundligt arbete håller sig akrylatfärg snygg länge. Den är extremt tålig mot solnedbrytning och ger därför en mycket bra glans och kulörbeständighet. 

Alkydoljefärg – Kan användas både på fasader och detaljer, t.ex. staket, fönster och utemöbler. Har ofta en lite högre glans och ger ett bra motstånd mot fukt.

Linoljefärg – Används i största utsträckning för antikvariatisk målning eller på platser där man vill ha rätt patina.  

Slamfärg – T.ex. det kända varumärket “Falu rödfärg”. Det är en traditionell mjöl- och linoljebaserad färg som ger det klassiska utseendet men med något kortare livslängd. Den måste strykas ut tunt och oftast räcker det med strykning vid ommålning. Läs gärna vår guide om hur man bäst målar och tar hand om rödfärg

Putsfärg – Välj färg beroende på vilken typ av puts du har och vad fasaden är målad med sen tidigare. Akrylatfärg och silikatfärg passar bäst om du har kalkcementputs. Är fasaden av ren cementputs eller betong så är akrylatfärg det mest lämpliga valet. Har du däremot kalkputs så bör valet falla på kalkfärg.

Välkommen in till oss på Upsala Färg Boländerna när det är dags att köpa färg i Uppsala!