Förarbete
Förarbetet och rengöringen är den viktigaste delen av processen. Ju grundligare förarbete du gör, desto bättre resultat får du. Täck in alla fönster och övriga ytor som inte ska målas, såsom belysning, stuprör och liknande. Det är även rekommenderat att lägga ut plast på marken närmast huset om du har buskar, stenplattor eller annat du vill skydda.
Använd en stålborste för att borsta bort från smuts och gamla färglager. Det kan vara bra att ha två storlekar på stålborstarna: en stor för breda ytor och en mindre där det är mer svåråtkomligt. Använder du dessutom ett förlängningsskaft får du ökad räckvidd och kan borsta mer effektivt. Tänk på att det kan damma rätt mycket när du borstar, så se till att skydda dina ögon.
Om fasaden är mögel- eller algangripen kan du använda en tvättborste och alg- och mögeltvätt för att få bort det. Var noga med att fasaden torkat ordentligt innan du börjar måla, efter att du använt den typen av medell. Målar du på fuktigt eller vått trä är nämligen risken att träet inte kan suga åt sig färgen.
Måla
Precis som med stålborstarna kan det vara bra att ha två olika storlekar på penslarna samt ett förlängningsskaft innan du börjar måla – allt för att du ska kunna måla så effektivt som möjligt på de stora ytorna och även komma åt mindre, mer svåråtkomliga ytor. Det finns borstar som är anpassade för att måla just rödfärg, så använd gärna dessa. Då färgen ska läggas på tunt så underlättar dessa speciellt anpassade rödfärgspenslar.
Observera att det inte är rekommenderat att använda en roller för rödfärg, eftersom de oftast ger för tjocka färglager. Roller gör det också svårare att arbeta in färgen i träet på djupet.
Består fasaden av äldre, redan slamfärgsmålat trä, behöver du inte spä ut färgen innan du börjar grundmåla. Är fasaden däremot ohyvlad och omålad bör du spä ut färgen med 10% vatten. Detsamma gäller om du har borstat fasaden så att den är trären – då bör du behandla den som om den vore ny.
Måla i tunna lager och försök arbeta in färgen i träet. Målar du för tjockt riskerar färgen att flagna. För att slippa synliga överlappningar är det bra att stryka några fasadbrädor i taget och i dess hela längd. Bättringsmålning bör undvikas då det kan få fasaden att se prickig ut, speciellt om man bättringsmålar t.ex. spikar. Till skillnad från andra fasadfärger ska du inte använda olja för att impregnera ändträet.
Efterarbete
Innan färgen hinner torka är det bra att se över resultatet och torka bort eventuella färgstänk när de fortfarande är fuktiga. Du behöver inte ha färgborttagningsmedel, utan det räcker med en trasa med vatten och diskmedel. Om det finns risk för regn är det bra att ha kvar skyddsplasten på marken i ett par dagar, tills färgen är helt torr. Skrapa bort så mycket färg som möjligt från dina verktyg och penslar för att sedan rengöra dem med diskmedel och vatten. Om du har färg kvar kan du slänga den på en återvinningsstation, sortera som “farligt avfall”.
Hur länge färgen håller sig innan du behöver måla om den beror dels på vilka väderförhållanden fasaden utsätts för, dels vilken typ av rödfärg du har målat med. Det kan också skilja på olika sidor av fasaden beroende på hur vind och regn ligger på. Om du märker att pigmentet sitter löst på fasaden innebär det att färgen har börjat krita – då är det dags att måla om. Målar du om tidigare än så kan det ge för tjocka lager färg som snabbt börjar flagna.