Tapetsera med Non-Woven-tapet (EasyUp) – var börjar man? Upsala Färgs tapetseringsskola.

Är det dags att göra en förändring hemma? En ny tapet kan pigga upp ett rum ordentligt. Vad du har för färg och mönster på väggarna är avgörande för helhetsintrycket! Att tapetsera är därtill ett enkelt och kul sätt att liva upp vilket rum som helst. Med Upsala Färgs tapetseringsskola steg för steg blir din tapetsering enkel och du får ett snyggt slutresultat.

Tapetsera med Non-Woven-tapet (EasyUp) – var börjar man? Upsala Färgs tapetseringsskola.

Steg för steg-guide i tapetsering

1. Skydda golvet från tapetklister

När man tapetserar är det lätt hänt att man spiller tapetklister som kan förstöra golvet och sedan vara svårt att få bort. Därför är det bäst att täcka in golvet och eventuella lister med golvpapp och fästa med maskeringstejp innan du börjar tapetsera. Undvik att tejpa mot känsliga golv.

2. Förbered underlaget

För att ditt slutresultat ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du har ett bra underlag innan du börjar tapetsera. Om väggen inte är slät bör du först rätta till det. Läs Upsala Färgs guide för hur du spacklar en vägg.

3. Börja tapetsera

Börja alltid att tapetsera i rummets mest iögonfallande hörn och jobba dig utåt därifrån. Då blir mindre missar med mönsterpassningen inte lika synliga. Lägg på lim på väggen och arbeta ut det jämnt med en roller. För hörn och svåråtkomliga ytor, använd vinkelpensel. Med ett vattenpass eller tapetlod kan du se till så att våden är lodrätt innan du slätar ut den med ett tapetverktyg. Var noga med att limma hela vägen ut i kanterna så att tapeten inte släpper där.

När du ska skära av våderna använder du dig bäst av en tapetkniv med riktigt vasst blad. Se också till att ha en blöt tvättsvamp till hands, så att du kan torka bort eventuella rester av lim. Om våden behöver justeras när den väl sitter på plats har du en stund på dig att göra det innan limmet torkar. Sedan går du vidare med nästa våd, sätter den kant i kant och gör på samma sätt med den. Om du har en tapet med mönster finns det instruktioner på tapetens förpackning om hur du ska tänka för att få en så bra mönsterpassning som möjligt. 

Tänk på att tapetvåden ska gå runt innerhörn med 10 mm och ytterhörn med 10-20 mm. Nästa våd överlappar sen den föregående hörnvåden med 10 mm respektive 10-20 mm. Genom att göra så här ser du till att tapeten inte ”reser sig” i hörnen.

4. Torka bort lim från tapeten

Om du har råkat få lim på tapeten kan du torka bort det med en blöt svamp. Ta bort all golvpapp och maskeringstejp och ställ tillbaka möblerna. Färdigtapetserat! Nu har du ett helt nytt rum att njuta av!