Att spackla

Att spackla 

Om du har läst någon av Upsala Färgs guider om måleri vet du hur viktigt det är att göra förarbetet ordentligt innan du börjar måla.  Det kanske låter mer komplicerat än vad det är, men att spackla är inte så svårt och chansen för att få ett fint resultat ökar om du spacklar två gånger. Här får du Upsala Färgs bästa tips för att lyckas med din spackling!

Förarbete

Gör ytan så slät som möjligt redan innan du börjar spackla. Om du t.ex. har spikar, plugg eller liknande som sticker ut ur väggen är det en bra idé att dra ut dem eller skrapa bort för att få en jämn yta.

Välj rätt spackel

Olika typer av spackel fyller olika funktion och har olika egenskaper. De kan t.ex ha olika grovlek, elasticitet och tålighet. Se därför till att du köper rätt spackel för rätt underlag. Om du ska spackla snickerier finns det speciella spackel för det. Gällande de flesta övriga inomhusytor går det bra med ett handspackel t.ex. lätt hand. Om du ska spackla mindre ytor i trä som inte ska täckmålas så finns det speciella spackel för det. Då kan du välja mellan olika färgtoner som är anpassade för olika typer av träslag. I samband med att du köper spacklet bör du även köpa minst två spackelspadar. Då blir det enklare att fördela spacklet mellan spadarna, så att det blir mer jämt direkt när du lägger upp det på väggen. Spackelspadarna finns i en mängd olika storlekar, välj bredd efter ytan du ska spackla.

Laga hål och sprickor

Även om du ska se till att fylla hål och sprickor, är det viktigt att du inte är för hårdhänt när du gör det. Du ska inte pressa hårt utan det är bättre att alltid vara lätt på handen och hålla ett jämnt tryck när du applicerar spacklet.

Att spackla

Spacklingsprocessen brukar delas in i tre moment: ispackling, påspackling och bredspackling.

Bredspackling

Denna typ av spackling behövs inte alltid. Bredspackling gör du endast om ytan är så ojämn att du kan känna det med handen. 

Ispackling

När du applicerar spacklet från spackelspaden på väggen fyller du först i eventuella hål och sprickor som du vill spackla igen. Lägg gärna på så att det blir en upphöjning precis över själva hålet. Då går det snabbare att täcka och det gör också att du det blir mindre spackel runt omkring som du måste slipa bort sedan. 

Påspackling

För att få ett jämnt och snyggt resultat bör du spackla minst två gånger. Mellan omgångarna måste du låta spacklet torka ordentligt. Följ anvisningarna på förpackningen. Se till att kontrollera spacklet efter rekommenderad torktid, då det ofta krymper och sjunker in en aning när det torkar. Spacklar du på t.ex. gips och spånskivor så behöver du förstärka skarvarna med pappersremsor. När du har slipat bort överflödigt spackel med sandpapper kan du dessutom behöva spackla ytterligare en gång. Var inte rädd för att spackla en extra gång om ytan består av stora hål. Hellre en till spacklingsomgång än ojämna kanter. Tänk på att ju bättre förarbete du gör, desto bättre blir slutresultatet. 

Testa spacklingen

För att avgöra om spacklingen är klar eller om du behöver spackla och slipa mer kan du dra handen över ytan. Den ska då kännas slät och jämn, utan kännbara skarvar, hål, kanter eller liknande.

Måla på spackel

Om du ska måla ovanpå spacklet är det också viktigt att du dammar av ytan ordentligt efter att du slipat. Det hjälper färgen att fästa bättre. Glöm heller inte bort att grundmåla spacklade ytor för bästa resultat.

Med verktyg av högsta kvalitet från ANZA blir jobbet både roligare och bättre!

  • Anza