Tvätta träfasad

Innan du målar en träfasad är det väldigt viktigt att du tvättar den ordentligt för att färgen ska fästa och ge dig ett fint och jämnt resultat. När du väl har målat är det lika viktigt att du underhåller färgen genom att tvätta fasaden en gång per år. Då håller den sig fräsch och du får ett långvarigt resultat som inte kräver ommålning lika ofta. Regelbunden tvätt hjälper också fasaden att hålla sig fri från fukt, mögel och alger som annars kan kapslas in i smuts. Om fasaden är fuktangripen en längre tid kan träet ruttna och då måste du byta ut de skadade panelerna nästa gång du ska måla om. Följ Upsala Färgs enkla trestegsguide för att få ditt hus att se nymålat ut längre.

tvätta_fasad

Utrustning:

  • Gummihandskar
  • Skyddsplast
  • Tvättborste (gärna en som kan kopplas till trädgårdsslangen)
  • Ev. Lågtrycksspruta
  • Tvättsvamp
  • Hink
  • Utomhustvätt
  • Alg- och mögeltvätt

Steg för steg-guide för att tvätta en träfasad

1. Skydda fönster och annat glas samt aluminium

Se till att täcka in alla fönster och glasdörrar ordentligt med skyddsplast. Utomhustvätt kan ha en svagt etsande effekt på glas och lättmetall vilket ger märken som sedan inte går att få bort. 

2. Tvätta fasaden

Innan du lägger på utomhustvätt bör du skölja av fasaden med kallt vatten. Därefter kan du använda en tvättborste eller tvättsvamp för att applicera utomhustvätten. Låt medlet verka i enlighet med instruktionerna som finns på förpackningen, det brukar räcka med ca 15 minuter.

3. Skölj av utomhustvätten

Använd en trädgårdsslang för att skölja av utomhustvätten. Högtrycksspruta är inte rekommenderat då det höga vattentrycket kan skada träet. Skölj med mycket vatten längst med fasaden. Det gör att smutsen rinner av istället för att pressas in i träet. När du har sköljt av fasaden kan du kontrollera att det har blivit ordentligt rent. Om det finns mögel och alger kvar på träet kan du behöva lägga på en alg- och mögeltvätt. Följ instruktionerna på förpackningen för applicering.

Guider

Måla över tapet

Måla panelväggar