Tvätta träfasad

Står fasaden bara och stirrar på dig med smutsig uppsyn, men du vet inte hur du ska tvätta den? Lugn, bara lugn. Följ denna guide för att ta reda på hur du ska tvätta en träfasad, och vilka snedsteg du bör undvika under processen, så att ditt hus behåller den nymålade känslan! 

Innan du börjar tvätta fasaden

Innan du målar en träfasad är det väldigt viktigt att du tvättar den ordentligt för att färgen ska fästa och ge dig ett fint och jämnt resultat. När du väl har målat är det lika viktigt att du underhåller färgen genom att tvätta fasaden en gång per år. Då håller den sig fräsch och du får ett långvarigt resultat som inte kräver ommålning lika ofta. Regelbunden tvätt hjälper också fasaden att hålla sig fri från fukt, mögel och alger som annars kan kapslas in i smuts. Om fasaden är fuktangripen en längre tid kan träet ruttna. Då måste du byta ut de skadade panelerna nästa gång du ska måla om.

Tvätta träfasad

Inför ommålning av träfasaden är en ordentlig rengöring särskilt viktig.

Utrustning:

  • Gummihandskar
  • Skyddsplast
  • Tvättborste (gärna en som kan kopplas till trädgårdsslangen)
  • Ev. Lågtrycksspruta
  • Tvättsvamp
  • Hink
  • Utomhustvätt
  • Alg- och mögeltvätt

Steg för steg-guide för att tvätta en träfasad

1. Skydda fönster och aluminium

Se till att täcka in alla fönster, glasdörrar och andra fasaddelar i glas eller aluminium ordentligt med skyddsplast. Utomhustvätt som används på träfasader kan ha en svagt etsande effekt på glas och lättmetall, vilket ger märken som sedan inte går att få bort. 

2. Skölj innan du börjar tvätta träfasaden

Innan du lägger på utomhustvätt bör du skölja av fasaden med kallt vatten. Därefter kan du använda en tvättborste eller tvättsvamp för att applicera utomhustvätten. Låt medlet verka i enlighet med instruktionerna som finns på förpackningen, det brukar räcka med ca 15 minuter.

3. Skölj av utomhustvätten

Nu är träfasaden tvättad och arbetet snart slutfört! Använd en trädgårdsslang för att skölja av utomhustvätten. Skölj med mycket vatten längst med fasaden. Det gör att smutsen rinner av istället för att pressas in i träet. När du har sköljt av fasaden kan du kontrollera att det har blivit ordentligt rent. Om det finns mögel och alger kvar på träet kan du behöva lägga på en alg- och mögeltvätt. Följ instruktionerna på förpackningen för applicering.

Ska man tvätta träfasader med högtryckstvätt?

Det korta svaret är nej, du ska varken tvätta träfasaden eller skölja av utomhustvätten med en högtryckstvätt, då det kraftiga vattentrycket riskerar att skada träet. 

Rätt material för din träfasad

Störst på färg i Uppsala. Det har vi på familjeföretaget Upsala Färg varit länge. Vi sitter på fem generationers erfarenhet av allt från färg och tapet till golv och kakel. Hör av dig till oss eller kom förbi vår färgbutik i Boländerna för att hitta rätt utomhusfärg till ditt projekt!

Med verktyg av högsta kvalitet från ANZA blir jobbet både roligare och bättre!