Olika träslag har olika egenskaper när det gäller repkänslighet, hårdhet, färg och intryck. Vissa träslag, t.ex. valnöt och körsbär, förändras mer än andra träslag. De påverkas även av UV-ljus, så färgen du ser på träet när det ligger i sin förpackning kommer sedan att ändras något när du öppnar förpackningen och utsätter det för UV-ljus.
Ge ditt golv de bästa förutsättningarna
Trä är ett levande material vilket innebär att det rör sig. Hur det rör sig och hur mycket påverkas bland annat av faktorer som inomhustemperaturen och luftfuktigheten. Du bör därför tänka på vilket klimat du har inomhus så att du har de bästa möjliga förutsättningarna för trägolvet. Bor du i ett nybyggt hus bör du vara extra noga med detta. All typ av fukt, både byggfukt och fukt från varma sommardagar ställer höga krav på uppvärmning och ventilation. Om du har öppen spis och eldar på vintrarna kan det påverka golven negativt då rummets klimat blir för torrt. Den ultimata luftfuktigheten ska ligga mellan 30-60%. Även golvvärme kan påverka golven negativt om det blir för varmt. Ha därför aldrig varmare än max 27 grader.
Underhåll och rengöring av ditt golv
För att du ska kunna ha glädje av golvet länge är det viktigt med regelbundet underhåll och rengöring. Torrmoppning och dammsugning räcker ofta för den vardagliga rengöringen. Det kan du varva med grundligare rengöring genom av att fukttorka golvet med några droppar Bioclean. Använd då en mikrofibermopp, andra typer av moppar blir för blöta och lämnar kvar vatten på golvet. Det är viktigt att alltid ha minimalt med vatten vid rengöring av golv, eftersom att de kan ta skada annars. Tänk på att aldrig ha såpa på lackade trägolv, då det kan bidra till att golven får en fet hinna. Du ska inte heller använda allrengöring då det kan lämna kvar rester samt riskera att du använder för mycket vatten.
Har du ett äldre golv som börjar se matt ut kan du använda lackrefresher. Då får golvet ny lyster och känns nytt samtidigt som det får ett lager som skyddar mot slitage. Det gör också att golvet blir mer lättstädat då det ger ett extra skydd för spill och vatten. Du kan använda lackrefresher några gånger per år, men det är viktigt att du ser till att rengöra golvet ordentligt först.
Förebyggande åtgärder
Du kan också göra åtgärder för att förebygga smuts och nötning på golvet. Innan du flyttar in alla möbler i rummet bör du förse dem med möbeltassar så att de inte repar golvet. Har du skrivbordsstolar eller andra möbler på hjul kan du lägga skyddsmattor under dem för att skydda golvet ytterligare. Se till att onödig smuts inte kommer in genom att t.ex. ha en dörrmatta så att grus och annat utomhussmuts stannar där istället för att komma in och nöta på golvet.
Skulle du spilla något på ditt lackade trägolv måste det torkas upp direkt, annars är risken att det ger permanenta fläckar. Får du ändå fläckar och vill punkt behandla dem kan du blanda Bioclean och vatten för att sedan spreja det direkt på fläcken och använda en mikrofibermopp för att gnugga bort dem.
- Bioclean eller syntetiskt rengöringsmedel (utan ammoniak) samt ljummet vatten kan användas till att ta bort fläckar som har skapats av t.ex. te, saft, kaffe, mjölk, bär, grädde, vin, frukt eller öl.
- Lacknafta eller tvättnafta kan du använda för att ta bort fläckar orsakade av solkräm, asfalt, choklad, fett, gummi, tjära och olja.
- T-sprit är ett bra alternativ för att rengöra t.ex. bläck, färgstänk och läppstift.