Skötsel av olika typer av golv

När man har lagt in ett nytt golv vill man gärna att det ska hålla sig fint och se nytt ut länge. En bra rekommendation är att alltid spara skötselråden som finns på förpackningen när man köper golvet. Då vet man hur man ska behandla golvet framöver för att det ska hålla sig så länge som möjligt. Har du inte kvar skötselråden så kommer här Upsala Färgs allmänna rekommendationer.

Att lackera ett trägolv är en av de vanligaste ytbehandlingarna. Trägolvet blir mer tåligt för både kemikalier och slitage tack vare lackering. Det finns många olika glansgrader på lacket, så du kan välja efter tycke och smak allt från högblankt till matt.

Skötsel av olika typer av golv

Skötsel av lackade trägolv

Olika träslag har olika egenskaper när det gäller repkänslighet, hårdhet, färg och intryck. Vissa träslag, t.ex. valnöt och körsbär, förändras mer än andra träslag. De påverkas även av UV-ljus, så färgen du ser på träet när det ligger i sin förpackning kommer sedan att ändras något när du öppnar förpackningen och utsätter det för UV-ljus. 

Ge ditt golv de bästa förutsättningarna

Trä är ett levande material vilket innebär att det rör sig. Hur det rör sig och hur mycket påverkas bland annat av faktorer som inomhustemperaturen och luftfuktigheten. Du bör därför tänka på vilket klimat du har inomhus så att du har de bästa möjliga förutsättningarna för trägolvet. Bor du i ett nybyggt hus bör du vara extra noga med detta. All typ av fukt, både byggfukt och fukt från varma sommardagar ställer höga krav på uppvärmning och ventilation. Om du har öppen spis och eldar på vintrarna kan det påverka golven negativt då rummets klimat blir för torrt. Den ultimata luftfuktigheten ska ligga mellan 30-60%. Även golvvärme kan påverka golven negativt om det blir för varmt. Ha därför aldrig varmare än max 27 grader.

Underhåll och rengöring av ditt golv

För att du ska kunna ha glädje av golvet länge är det viktigt med regelbundet underhåll och rengöring. Torrmoppning och dammsugning räcker ofta för den vardagliga rengöringen. Det kan du varva med grundligare rengöring genom av att fukttorka golvet med några droppar Bioclean. Använd då en mikrofibermopp, andra typer av moppar blir för blöta och lämnar kvar vatten på golvet. Det är viktigt att alltid ha minimalt med vatten vid rengöring av golv, eftersom att de kan ta skada annars. Tänk på att aldrig ha såpa på lackade trägolv, då det kan bidra till att golven får en fet hinna. Du ska inte heller använda allrengöring då det kan lämna kvar rester samt riskera att du använder för mycket vatten.

Har du ett äldre golv som börjar se matt ut kan du använda lackrefresher. Då får golvet ny lyster och känns nytt samtidigt som det får ett lager som skyddar mot slitage. Det gör också att golvet blir mer lättstädat då det ger ett extra skydd för spill och vatten. Du kan använda lackrefresher några gånger per år, men det är viktigt att du ser till att rengöra golvet ordentligt först. 

Förebyggande åtgärder

Du kan också göra åtgärder för att förebygga smuts och nötning på golvet. Innan du flyttar in alla möbler i rummet bör du förse dem med möbeltassar så att de inte repar golvet. Har du skrivbordsstolar eller andra möbler på hjul kan du lägga skyddsmattor under dem för att skydda golvet ytterligare. Se till att onödig smuts inte kommer in genom att t.ex. ha en dörrmatta så att grus och annat utomhussmuts stannar där istället för att komma in och nöta på golvet.

Skulle du spilla något på ditt lackade trägolv måste det torkas upp direkt, annars är risken att det ger permanenta fläckar. Får du ändå fläckar och vill punkt behandla dem kan du blanda Bioclean och vatten för att sedan spreja det direkt på fläcken och använda en mikrofibermopp för att gnugga bort dem. 

  • Bioclean eller syntetiskt rengöringsmedel (utan ammoniak) samt ljummet vatten kan användas till att ta bort fläckar som har skapats av t.ex. te, saft, kaffe, mjölk, bär, grädde, vin, frukt eller öl. 
  • Lacknafta eller tvättnafta kan du använda för att ta bort fläckar orsakade av solkräm, asfalt, choklad, fett, gummi, tjära och olja. 
  • T-sprit är ett bra alternativ för att rengöra t.ex. bläck, färgstänk och läppstift. 

Skötsel av hårdvaxoljade golv 

Även hårdvaxoljade golv är både fina och sköna att gå på. För att de ska hålla sig är det viktigt att sköta om och underhålla regelbundet. 

Rengöring och underhåll

Försök undvika att få in grus och annat smuts utifrån. Ha alltid en avtorkningsmatta vid ytterdörren och undvik att gå med utomhusskor inne. Det kan också vara bra att torka av tassarna på hundar och katter som riskerar att dra med sig grus och smuts in. Rengör golven regelbundet genom att torrmoppa och dammsuga så får smutset inte en chans att ligga kvar och repa golvet. Du kan även använda Bioclean för din vardagliga rengöring. Råkar du spilla något måste du torka upp det omgående så att det inte blir bestående fläckar, tänk på att aldrig använda för mycket vatten.

Om golvet börjar kännas matt och slitet och det inte blir bättre av vardaglig rengöring kan du använda Refresher. Det ger en lätt nyinoljad känsla som både skyddar och rengör. Var noga med att se till att golvet är helt torrt innan du lägger på ett tunt lager Refresher. Följ anvisningarna på förpackningen för att få bästa resultat. 

Laga golvet

Det är självklart oundvikligt att golvet inte slits med åren. Skulle du få en spricka i det går det oftast att återställa relativt enkelt. Det finns färdiga reparationskitt att köpa för hårdvaxade golv. Innan du använder kittet bör du först slipa ner golvet försiktigt i fibrernas riktning. Borsta sedan bort allt slipdamm och se till att ytan är helt ren från smuts innan du börjar använda reparationskitet. Följ instruktionerna på förpackningen för att applicera materialen och få ett bra slutresultat.

Vaxa golvet

Ca vart tredje år bör du vaxa golvet för att skydda det och ge ett mer hållbart och långvarigt resultat. Börja alltid med att rengöra golvet ordentligt innan du lägger på underhållsprodukten – du vill inte riskera att smuts gnuggas in under den nya ytan. Underhållsprodukter ger ny glans och skydd. Känner du ändå att golvet är för matt kan du hyra en poleringsmaskin för att polera till en mer glansig yta.

En annan insats som kan liva upp ditt golv är att göra en ordentlig djuprengöring. Du kan hyra in en skurmaskin som rengör på djupet och tar bort både fett, märken och smuts. Efter bara några timmar kommer ditt golv att kännas som nytt! 

Skötsel av heltäckningsmatta 

När man lägger in en heltäckningsmatta är det bra att samtidigt också bestämma sig för vilka rutiner man ska ha för städning och skötsel. Med regelbundet underhåll är det lätt att hålla ett en heltäckningsmatta fin länge. 

Underhåll

Som med alla andra typer av golv är det lättaste sättet att hålla en heltäckningsmatta ren att undvika att den blir smutsig. Gå aldrig in med skor på en heltäckningsmatta och se till att en dörrmatta och ett skoställ vid ytterdörren för att förhindra att smuts följer med in.

I samband med att du köper en heltäckningsmatta eller flyttar in i ett hem som har en heltäckningsmatta bör du också köpa hem fläckborttagningsmedel för heltäckningsmattor. 

Fläckborttagning

Om olyckan skulle vara framme och du får en fläck ska du alltid ta bort den så fort som möjligt så att den inte blir bestående. När du gör det är det bra att först testa rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan så att du kan se hur mattan reagerar mot medlet. Vissa rengöringsmedel kan påverka färgbeständigheten. Märker du att din matta ändrar färg kan du byta mot ett annat rengöringsmedel. Undvik att gnugga på fläcken då det oftast gör det värre och riskerar att göra fläcken större. När du har fått bort fläcken så gott det går kan du använda en kam för att kamma upp mattluggen där fläcken var. Gör det när mattan fortfarande är fuktig och använd gärna även en hårfön på svag värme för att hjälpa fibrerna att återfå sin ursprungliga form. Rengöringsmedlen brukar fungera på alla typer av mat- och dryckesfläckar, även vin och kaffe. Du bör alltid följa instruktionerna på förpackningen när det gäller verkningstid och antal behandlingar.

Får du en färgfläck från t.ex. läppstift, färgkritor eller liknande feta produkter kan du försöka skrapa bort den försiktigt. Blir det rester kvar kan du fukta en trasa och badda fläcken för att försöka suga upp så mycket som möjligt av den. Avsluta med att skölja noga tills du märker att fläcken och allt lösningsmedel är borta.

Stearin eller tuggummi

Om du skulle råka få ett tuggummi eller en stearinfläck funkar det oftast inte med rengöringsmedel. Då bör du istället börja med att dammsuga runt fläcken och sedan lägga isbitar i en påse och kyla ner fläcken. Därefter hackar du sönder tuggummit eller stearinet och lyfter upp det från mattan. Om du inte får upp allt kan du försiktigt droppa lösningsmedel på, låta det verka någon minut och därefter ta bort resten. Du kan även använda en trasa, lätt fuktad av lösningsmedel för att avlägsna de sista resterna.