Lägga trägolv

Klassiskt, modernt eller rustikt? Vi hjälper dig att hitta en stil som passar just ditt hem. Nästan alla våra trägolv läggs flytande utan lim – det räcker med ett enkelt klick. Här är Upsala Färgs enkla steg för steg-guide för bästa resultat!

Guide Lägga trägolv

Utrustning

  • Fogsvans, stick- eller cirkelsåg.
  • Penna
  • Tumstock
  • Vinkelhake
  • Borr
  • Gummiklubba
  • Distanskilar
  • Baksmälla/bräckjärn
  • Slagkloss
  • Alt. läggningssats (brukar innehålla distanskilar, slagkloss och baksmälla)
  • Rörmanschett
  • Golvmellanlägg (foam med eller utan ångspärr)
  • Sockellist

1. Förbered underlaget

För att få ett så bra resultat som möjligt måste du förbereda underlaget. Det är viktigt att undergolvet är rent, torrt och fast innan du lägger trägolvet. Det är också viktigt att temperaturen i rummet inte är för låg eller för hög. Du bör ha en lufttemperatur på minst 18 °C och en luftfuktighet på runt 30-60%. Låt golvet ligga i sin förslutna förpackning fram tills du ska lägga det, dock minst 48 timmar. När du ändå är i färd med att byta golv kan det också vara värt att fundera över om du vill addera golvvärme för ökad komfort. Om du vill ha det bör du ha det i åtanke när du väljer golv, så att du väljer ett golv som är anpassat för och kan hantera det. 

Om du ska göra en flytande golvläggning, d.v.s. där trägolv läggs samman men inte skruvas, spikas eller limmas i underlaget, ska du använda ett underlagsmaterial. Det hjälper till att jämna ut ytan och det dämpar även ljuden vid bl.a. steg när golvet väl ligger på plats. Underlagsmaterialet fungerar som stötdämpare för det relativt hårda trägolvet. Tänk på att om du lägger ditt golv på betong och/eller golvvärme ska du ha ett underlag med ångspärr för att inte riskera att fukt kommer upp i trägolvet. Det är en polyetenfolie som du lägger med överlappning eller förseglar med tejp.

Se till att undergolvet är jämnt och plant för att minimera risker med knarr och att golvet slits i förtid. 

2. Golvläggning

Innan du börjar lägga golvet bör du bestämma vilken riktning du vill att det ska ligga i. Oftast brukar man lägga det i rummets längdriktning, då det förlänger rummet. Men det går självklart också att lägga det tvärs emot rummets längdriktning. Tänk på att långsmala rum upplevs bäst om golvet läggs i längdriktningen. För att få snygga övergångar mellan de olika brädorna kan det vara bra att ta fram några brädor i taget och redan i förväg bestämma hur de ska placeras ut. Trägolv är ett levande material som kommer röra på sig. Det gäller speciellt om du har gjort en flytande golvläggning. Glöm därför inte bort att du måste ha expansionsutrymme längs med alla stora hinder, så att golvet har plats att expandera och krympa beroende på inomhusklimatet. Generellt sett ska det minst vara 8 mm mellan golv och vägg. Stora tunga föremål så som köksöar och kaminer ska ses som ett fast föremål. Det behövs även vid vattenledningar, trappor, dörröppningar, trösklar, m.m. Täck sedan över det mellanrum som uppstått med rörmanschetter och lister.

3. Slutförande finish

För att få till det bästa slutresultatet bör du matcha ditt nya golv med tillbehör som passar till. Du kan använda dig av övergångslister, rörmanschetter, socklar och t.ex. trappnosar för att få en snygg helhet.