Lägga heltäckningsmatta med tejp

En heltäckningsmatta är ett trevligt golvalternativ i t.ex sovrum och barnrum. Det kan vara skönt att sätta ner fötterna på en mysig heltäckningsmatta istället för ett kallt golv när man vaknar. Dessutom finns måttanpassade heltäckningsmattor som är väldigt enkla att lägga in själv.

Guide Lägga heltäckningsmatta

Förarbete

  • När du ska beställa din matta ska du mäta rummets samtliga väggar. Lägg till 5 cm till det längsta måttet så att du är på den säkra sidan och har lite extra.
  • Du kan lägga en heltäckningsmatta på nästan alla befintliga golv och typer av inomhusunderlag, men däremot inte på en befintlig heltäckningsmatta. Så om du redan har en matta måste du ta bort den. Du behöver göra rent underlaget noga så att den nya mattan kan fästas vid ev. limning eller tejpning. Se till att inte ha rester av damm och lim.
  • Ta bort eventuella golvlister vid hellimning av mattan.

Lägga heltäckningsmatta med tejp

  • Väljer du att lägga mattan på ett befintligt golv kan du fästa den med dubbelhäftande mattejp. Denna metod har många fördelar och det går snabbt och enkelt. Börja tejpa längs med samtliga väggar, ca 5 mm är ett bra avstånd att hålla till väggarna. Se till så att tejpen fäster ordentligt till underlaget och mattan.

Bra att tänka på

  • För att undvika bubblor eller andra ojämnheter ska du pressa ut mattan mot väggarna innan du fäster den helt i tejpen.
  • Det kan vara bra att ha ett litet mellanrum mellan matta och vägg, lämna ca 2-3 mm där. Ofta kan luggen på mattan jämna ut mellanrummet till väggen.
  • Använd gärna en stålspackel eller linjal i metall att skära emot. En bra matt eller universalkniv bör användas och se till att knivens blad är riktigt vass och byt blad ofta så att du får snygga kanter på din matta. Håll gärna kniven i 45 graders vinkel när du skär.

Guider

Måla över tapet

Måla panelväggar