Utbudet av kakel och klinker är stort och det kan ibland vara svårt att välja. Här kommer därför Upsala Färgs rekommendationer kring vad du bör tänka på när du väljer kakel och klinker.
Välj rätt kakel
Keramik är ett väldigt gammalt naturmaterial. Det är minimalistiskt i sin utformning och har ofta en väldigt bra hållbarhet. Därtill är det användbart, då det går att ha i alla rum, men med det sagt är det viktigt att välja rätt alternativ till rätt miljö. Kakel och granitkeramik är alla tre olika typer av lergods med varierande vattenabsorption, tekniska egenskaperna och tillverkningsmetoder.
Granitkeramik – Vackert på fasad och golv
Materialets vattenabsorption är endast 0-0,5 procent, vilket gör det till ett av de mest hållbara och motståndskraftiga alternativen. Därför är det bra att använda för utomhusbruk, t.ex. på fasader, men är även populärt på golv. Granitkeramik är dessutom frostbeständigt, vilket gör att det även passar bra som fasad på hus i kallare länder, förutsatt att konstruktionen är gjord på rätt sätt.
Kakel – Till dekorativa väggar
Eftersom kakel är det mest ömtåliga alternativet är det inte vanligt att man använder det till golv. Kakel används därför oftast på väggar där det inte utsätts för så stor påfrestan. Det är många gånger det mest prisvärda alternativet också. Vattenabsorptionen är mer än 10%.
Mosaik – Tjusigt inomhus
Mosaik går att använda utomhus under vissa restriktioner, men passar bäst inomhus där den går att använda både på golv och väggar. Materialet finns i fler olika typer som alla har sina särskilda egenskaper. När man ska sätta mosaik är det viktigt att man väljer rätt fästmassa till just den mosaiken. Har man ljus mosaik kan det t.ex. vara snyggt att ha en ljus fästmassa, speciellt om det gäller glasmosaik då en mörk fästmassa kan synas igenom och ändra hur färgen uppfattas.
Forma keramiska plattor
Ungefär 95% av alla keramiska plattor tillverkas genom torrpressning och resten genom strängpressning (även kallad våtpressning och extrudering). Torrpressning innebär att en lermassa pressas i en stålform under högt tryck. För att det ska fungera måste lermassan vara torr och pulveriserad. Strängpressning görs genom att en lermassa med cirka 15% vattenhalt pressas till en lersträng som sedan kapas i bitar.
Hygien och halkskydd
När de keramiska plattorna tillverkas kan de skapas med olika ytor beroende på i vilken miljö de ska vara. Man tar t.ex. hänsyn till vätskespill, rengöringsmetod och rengöringsmedel samt i vilken omgivning materialet ska vara och därmed vilket halkskydd som krävs.